De Belgische keuken
België biedt veel meer dan alleen maar patat. De Franse en Nederlandse keuken zijn allebei terug te vinden in België. Er wordt veel vis gegeten door de kustligging.
Belgen zijn verzot op hutspot en natuurlijk Gentse waterzooi. Veel
traditionele gerechten, zoals Vlaamse karbonade of konijn met
pruimedanten, ontlenen hun karakteristieke smaak aan het feit dat het
vlees bij de bereiding in bier wordt gesmoord. Bier is dan ook een
geliefd ingrediënt in de Belgische keuken.
Verder zijn de Belgische bonbons natuurlijk wereldberoemd. Één van de meest verspreide Belgische specialiteiten zijn ongetwijfeld de 'pralines', met chocolade gevulde bonbons. In een hoop Belgische nagerechten zit ook veel chocolade verwerkt.
De frieten worden twee keer gebakken. Een eerste keer gaan de frieten het frituurvet of frituurolie (van ongeveer 130°C) in, om voorgebakken te worden. Tijdens die voorbak (6 à 7 minuten) wordt de rauwe aardappel vooral gekookt en niet zozeer gebakken, waardoor de aardappel een groot gedeelte van zijn vocht verliest. Na die voorbak laat men de frieten een half uur rusten, waarna ze in frituurvet (of -olie) van 180°C gebakken worden tot ze een mooie goudbruine kleur hebben. Voorgebakken frieten ("diepvriesfrieten") zijn verkrijgbaar, die hoeven dan nog maar één keer gebakken te worden.
Kriekensoep
Bier