Wil je echt weten wat kwalitatief goede messen zijn, kijk dan eens in een professionele keuken. De meeste koks hebben hun eigen messenset die na het werk mee naar huis gaat. Het meest gebruikte, en dus het belangrijkste mes van een kok is, hoe kan het ook anders, het koksmes. Het koksmes is een groot mes met een hoog lemmet (het mes zelf), om voedsel in een razendsnel tempo mee te kunnen snijden.
Voor u als chefkok in eigenkeuken is een koksmes met een lemmet van 20 cm prima. Daarnaast is het handig om over een fileermes, een enkel schilmes, een tourneermes en een uitbeenmes te beschikken.

 rechte snede, welke lichte tot
zware slijtageplekken hebben. Het is de eenvoudigste  en snelste
manier van messen slijpen, waarbij het mes onder een vaste hoek wordt
geslepen. Het voordeel is dat het een eenvoudige manier is om het mes
van een compleet nieuwe snede te voorzien. Het nadeel van deze methode
is dat het apparaat relatief veel materiaal verwijderd, en de
koksmessen snel kunnen uithollen waardoor ze de snijplank niet meer
goed raken en dus op een andere manier bijgewerkt moeten worden.
 rechte snede, welke lichte tot
zware slijtageplekken hebben. Het is de eenvoudigste  en snelste
manier van messen slijpen, waarbij het mes onder een vaste hoek wordt
geslepen. Het voordeel is dat het een eenvoudige manier is om het mes
van een compleet nieuwe snede te voorzien. Het nadeel van deze methode
is dat het apparaat relatief veel materiaal verwijderd, en de
koksmessen snel kunnen uithollen waardoor ze de snijplank niet meer
goed raken en dus op een andere manier bijgewerkt moeten worden. kleinde beschadigingen kunnen hebben. Het is
geen moeilijke maar ook geen gemakkelijke methode, maar het resultaat
is bijzonder goed. Zet de boormachine (met snelheidsregeling) op zijn
kop in een bankklem en monteer er een flexibele 125mm slijpschijf op.
Voor het slijpen raden wij u aan een 180 tot 320 korrel schuurpapier te
gebruiken. Tijdens het slijpen dient u met de draai mee te slijpen. Zo
voorkomt u dat het mes met hoge snelheid uit uw handen schiet wat zeer
gevaarlijk kan zijn. Tevens dient het slijpen op een zo laag mogelijke
snelheid te gebeuren om verhitting en te veel materiaal verwijdering
van het staal te voorkomen. Wanneer u beschadigingen wilt wegwerken
dient u de draaisnelheid iets op te voeren, maar zal u de druk op het
mes moeten laten afnemen.
 kleinde beschadigingen kunnen hebben. Het is
geen moeilijke maar ook geen gemakkelijke methode, maar het resultaat
is bijzonder goed. Zet de boormachine (met snelheidsregeling) op zijn
kop in een bankklem en monteer er een flexibele 125mm slijpschijf op.
Voor het slijpen raden wij u aan een 180 tot 320 korrel schuurpapier te
gebruiken. Tijdens het slijpen dient u met de draai mee te slijpen. Zo
voorkomt u dat het mes met hoge snelheid uit uw handen schiet wat zeer
gevaarlijk kan zijn. Tevens dient het slijpen op een zo laag mogelijke
snelheid te gebeuren om verhitting en te veel materiaal verwijdering
van het staal te voorkomen. Wanneer u beschadigingen wilt wegwerken
dient u de draaisnelheid iets op te voeren, maar zal u de druk op het
mes moeten laten afnemen.   












