De Zwitserse keuken
Omdat Zwitserland in het hartje van
Europa ligt heeft het veel invloeden van andere landen. Het bekendste
is de kaasfondue en de Zwitserse kazen zoals de gruyère
of de emmentaler kaas. Maar ook de Italiaanse minestrone en risotto
worden erg vaak gegeten in het Zwitserse leven. Verder zijn er niet
echt typisch Zwitserse gerechten. In elke streek eten ze iets anders.
Het enige wat in elke streek wordt gegeten (maar wel elk op zijn
eigen manier) zijn de Rösti's.
Dat is een aardappel gerecht dat tegenwoordig in meerdere landen is
te vinden. Verder is de Zwitserse keuken vooral vers te
noemen. De verse producten komen vooral uit het eigen land.
De kaasfondue wordt niet gemaakt van 1
soort kaas. Juist door meerdere kazen door elkaar te mengen krijgt u
een lekkere smaak. Elke kaas heeft zijn eigen smeltgedrag. Bij het
bereiden van een kaasfondue is het verstandig dat er in ieder geval 1
'gekookte' kaas wordt gebruikt zoals Emmenthaler. Door het koken van
de wrongel krijgt de kaas het smeltgedrag dat hem zo geschikt maakt
voor fondue. Het probleem van de meeste Hollandse kazen is dat de
wrongel niet verhit is geweest en dat maakt ze voor fondue minder
geschikt.
Raclette is afgeleid van het franse
woord râcler. Dit betekent
schaven of schrapen. De kaas die voor raclette gebruikt wordt heet
ook râcler. Dit is een ronde kaas die eenzijdig verwarmd wordt
door een vuur of speciale oven. Als de kaas zacht genoeg is kan het
eraf geschraapt worden en gegeten worden met aardappels, augurkjes en
zilveruitjes. Maar er kunnen ook groenten bij gegeten worden
Fendant (wijn)