Koosjer (Joods)
De term koosjer slaat op voedingswaren die voldoen aan de spijswetten van het jodendom. Deze bepalen de toegestane vleeswaren, de rituelen vereist voor de slachting van consumptiedieren, de bereiding van gerechten en het gescheiden houden van bepaalde voedingswaren.
De term koosjer slaat op voedingswaren die voldoen aan de spijswetten van het jodendom. Deze bepalen de toegestane vleeswaren, de rituelen vereist voor de slachting van consumptiedieren, de bereiding van gerechten en het gescheiden houden van bepaalde voedingswaren.
Chanoeka 
Vlees en vis mogen niet tegelijk worden gegeten, wel binnen één maaltijd.
In de koosjere keuken mag men ook geen melkproducten serveren in
combinatie met vlees. Melkproducten mogen alleen genuttigd worden 2
uren voor vleesproducten en 5 uur erna. Zo wordt koffie met melk na
een vleesmaaltijd als onrein beschouwd. Melkproducten moeten afkomstig
zijn van koosjere dieren.