Pannen zijn er in vele soorten en maten. Zo zijn er koekenpannen, hapjespannen, vispannen, braadpannen, steelpannen en nog vele andere soorten pannen. Hieronder staan de meest gebruikte pannen.
Voor koken op infrarood, elektriciteit of op gas moet de bodem van een pan vlak zijn. Op deze manier kan de pan zoveel mogelijk contact met de kookplaat maken.
wordt met name in de oosterse keuken gebruikt, maar is tevens ontzettend populair in de Nederlandse keuken.
vaak rondvormig, en heeft bolvormige
uithollingen waar men de poffertjesbeslag in kan plaatsen. Een aanrader
is om hiervoor een beslagspuit te gebruiken.
noemt men een steelpan een steelpannetje, vanwege het
gebruik om kleine hoeveelheden melk of water in te koken. Tevens is de
steelpan uiterst geschikt om eieren in te koken.
bepaalde gerechten te
friteuren. Hierbij wordt de olie tot ongeveer 200 graden verwarmd. In
Nederland wordt de frituurpan veelal gebruikt om snacks als
een pan waarin levensmiddelen onder druk gekookt worden. Hierbij
is de druk hoger dan 100 ° Celsius, waardoor de gerechten eerder klaar
zijn. Het voedsel in de pan wordt bereid bij een temperatuur boven de
100 ° Celsius, waardoor het aanzienlijk sneller gaar is dan met gewoon
koken. Op deze manier blijven er ook meer vitaminen intact. Overigens
is de hogedrukpan zuinig met energie.