Servies wordt ook wel serviesgoed genoemd. Servies is een alles omvattende benaming voor het aardewerk dat bij een diner gebruikt wordt. Tevens is eetgerei een prima benaming die in de volksmond veelvuldig gebruikt wordt. Bij het eetgerei wordt ook vaak het bestek meegerekend, wat bij servies en serviesgoed niet gedaan wordt.
grondstoffen en formaten. De
meeste borden worden van geglazuurd keramiek gemaakt. Tevens zijn er
borden van hout, plastic, tin en gehard glas te koop.
Een soepterrine is meestal een relatief grote, diepe, ronde of ovale
(stenen) schaal die men gebruikt om een soep uit te serveren.
Een eierdop is een houder waar u een ei in kunt plaatsen, het is gemakkelijk bij het pellen van het ei, maar ook eten er van.
Een sauskom is een (verhit) bakje waar men saus in bewaard tijdens
het eten. Vaak wordt de saus op tafel gezet boven een brander zodat de
saus warm blijft.
Een schaal is vaak groter dan een bord en is redelijk diep.
Veelal wordt een schaal gebruikt om groente, fruit of een salade
uit te serveren.
meestal wordt afgesloten met een deksel. Een botervloot
wordt vaak gebruikt tijdens de lunch of het ontbijt. Ook de plastic
bakjes die in de supermarkt verkocht worden vallen onder de botervloot. 
De schotel is een bordje waar men een kopje thee of koffie op plaatst.
Het schoteltje heeft als functie dat je er het lepeltje en eventueel
een suikerklontje en koekje op kan plaatsen.