De Marokkaanse keuken
Marokkaanse gerechten zien er vaak feestelijk uit. Marokkanen zijn echte carnivoren. Met name rundvlees en schaap zijn populair. Ook vis wordt veel gegeten. Vrijdag is een traditionele dag waarop couscous gegeten hoort te worden. De Marokkaanse keuken is heel uitgebreid, ook op een doordeweekse dag.
De specialiteit van het land is de muntthee die u
overal kunt drinken. Theedrinken is een ceremonie. Deze taak wordt
over het algemeen waargenomen door de heer des huizes of, in diens
afwezigheid, door zijn vrouw of de oudste aanwezige persoon. Men
brengt een ketel met water, een doos met groene thee, een doos met
suiker (grof gehakte stukken suiker) en, op een dienblad, een
theepot, glazen en een bussel verse munt. Terwijl het water op een
klein gasvuurtje aan de kook wordt gebracht, vult men de theepot met
groene thee (één theelepel per twee glazen). Wanneer
het water kookt wordt er een kleine hoeveelheid in de theepot
gegoten. Enkele draaiende bewegingen met de pot zorgt ervoor dat de
thee zwelt en van onreinheden wordt ontdaan. Vervolgens wordt het
water in een glas afgegoten. Dan wordt kokend water op de thee
gegoten en wordt de theepot op het vuur geplaatst. Als de thee klaar
is haalt men de pot van het vuur, voegt de munt toe en roert men de
thee met een grote brok suiker. Daarna wordt de thee in een glas
gegoten en opnieuw overgegoten in de theepot. Dit herhaalt zich een
vijftal keren, waarbij men de theepot goed hoog heft zodat de thee
met een grote straal wordt overgegoten en de thee verlucht. Nu wordt
nog even geproefd of de thee voldoende zoet is en de glazen worden
voor de laatste keer gevuld.

